telefon : 666 381 530

Dodatki do czekolady

Fontanny czekoladowe nabiorą swoistego smaku i wyjątkowej atrakcyjności dzięki przystawkom, które zaserwujemy gościom. Nakłuwanie na patyczek ulubionego owocu, bakalii czy ciasteczka stanowi kwintesencję smaku i łaskocze nasze podniebienie. Chociaż czekolada sama w sobie jest pyszna, to przekąski dopełniają jej smak, którego bogactwo staje się trudne do opowiedzenia a nasze zmysły zatracają się w tej słodkiej rozkoszy.

Owoce, ale nie wszystkie.

Wybierając owoce jako przekąski do czekoladowej fontanny, musimy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim owoce muszą być świeże – nie bierzemy owoców z puszki ani mrożonych, ponieważ są zbyt miękkie i mogą zapchać fontannę. Owoce muszą być umyte i poukładane oddzielnie na półmiskach (tzn. truskawki i ananasy muszą znajdować się na dwóch różnych paterach). Nie stosujemy owoców zbyt małych, tj. jagód, malin, jeżyn, poziomek, porzeczek itp.

Jakie owoce i jak je podać?

Słodycze i bakalie – które się nadają, a których unikamy?

Do fontanny czekoladowej nie nadają się ciastka kruche i zbyt miękkie, ponieważ zapychają fontanny. Nie stosujemy też słodyczy i bakalii zbyt małych i tych oblanych polewą, tj. żelki, groszki, cukierki, rodzynki, orzechy.

Bez obaw stosujemy słodycze, tj.: rurki waflowe, pianki marshmallows, biszkopty, ptysiowe paluszki, herbatniki, wafelki śmietankowe, bezy oraz bakalie, m.in.: suszone śliwki, morele, daktyle.

Na jedną osobę kupujemy 150 – 200 gramów przekąsek.