telefon : 666 381 530

Fontanny czekoladowe

Chociaż w Polsce fontanny czekoladowe widujemy od niedawna, to cieszą się one z dnia na dzień coraz większą popularnością. Na weselach coraz częściej stanowią atrakcję równorzędną z weselnym tortem, czasem nawet go zastępując. Trudno się temu dziwić. Pysznej i prawdziwej czekoladzie trudno się oprzeć, tym bardziej gdy mamy dowolność wyboru przekąsek, które w niej maczamy.

Czym fontanna czekoladowa jest i jak działa?

Fontanna czekoladowa jest urządzeniem, które służy do serwowania czekoladowego fondue. Swoją nazwę i mechanizm działania zawdzięcza podobieństwu klasycznej fontanny, choć w tym przypadku oprócz efektu wizualnego, uzyskujemy również efekt smakowo-zapachowy. Składa się z kilku kaskad oraz basenu, w którym pod wpływem temperatury czekolada pozostaje w płynnej konsystencji. Następnie, specjalnym ślimakiem, ukrytym wewnątrz, czekolada wypływa górą i swobodnie spływa po kaskadach, tworząc niezwykle atrakcyjne zjawisko.

Czekolada „boskim pokarmem”?

Od zawsze przyjęcia – czy rodzinne, czy biznesowe – służą budowaniu relacji między ludźmi. W obecnych czasach, trudno o większą i bardziej dostępna rozrywkę kulinarną, która nie tylko będzie skupiała na sobie wzrok zaproszonych gości i będzie miejscem integrującym ich w jednym miejscu i czasie, ale sprawi też, że Twoi goście poczują się naprawdę wyjątkowo. Okazuje się, że nie jest to frazes wyssany z palca. A każdy z nas potwierdzi, że czekolada najlepsza jest na stres i niż energetyczny. Z języka łacińskiego czekolada to Theobroma cacao, czyli właśnie pokarm bogów. Nazwa ta przylgnęła do niej już w starożytności, właśnie dzięki właściwościom stymulującym i pobudzającemu działaniu.

Zaserwuj sobie i swoim gościom czekoladową rozrywkę, która rozkołysze zmysły i stworzy niepowtarzalną atmosferę spotkania.